Jaar 2 van start – Trias HBO-V

14 september 2020 2 Door Jan-Willem

Inmiddels ben ik alweer 6 weken aan de slag in het ziekenhuis op de longafdeling van OLVG locatie Oost. Nu eerst de door Corona gemiste stage 1.2 inhalen en daarna gelijk door met leerwerkperiode (LWP) 1 die tot 10 januari komend jaar duurt.

Weer beginnen in het ziekenhuis was als thuis komen. Eindelijk weer zorgen voor eigen patiënten onder begeleiding van nog steeds erg fijne collega’s, waar ik elke dag weer van leer.
Dit zijn overigens niet alleen de gediplomeerde verpleegkundigen van de afdeling, ook de artsen staan open voor vragen en geven uitleg over wat ze bijvoorbeeld nu precies op een CT-scan zien.

Ook de lessen van de HvA zijn weer begonnen. Er is een aantal lessen die op de faculteit worden gegeven, zoals Ethiek, Communicatieve Vaardigheden en Klinisch Redeneren. De meer theoretische vakken zoals Ontwikkelingspsychologie, Continuïteit van Zorg en Medische Kennis worden gegeven middels “Virtual Classrooms” en volgen wij vanuit huis.
Logistiek soms een uitdaging vanwege de 80 minuten reistijd van thuis naar de HvA en korte tijd tussen online en lessen op locatie, maar daarvoor zijn we op zoek naar een oplossing.

De weken bestaan dit jaar voor 32 uur uit diensten draaien in het ziekenhuis. Eens in de twee weken zijn 2 dagen gepland voor onderwijs vanuit de HvA. Naast deze 32 uur maak je nog flink wat uren (denk aan een 20 uur per week) met het voorbereiden van colleges, het maken van opdrachten en het studeren voor tentamens.
Ik neem dan ook altijd een studieboek mee naar OLVG of de HvA, zodat ik mijn 80 minuten durende reis naar Amsterdam of weer terug naar huis efficiënt kan benutten door te studeren in de bus.

Zo ontstaat de “Trias HBO-V”: praktijk in OLVG, lessen op de HvA en studeren in het OV.

In mijn volgende blog zal ik vertellen over hoe een dagdienst in het ziekenhuis voor mij als verpleegkundige in opleiding verloopt.