De wondere wereld van Neurologie

9 februari 2021 2 Door Jan-Willem

Deze week is alweer mijn vijfde week op mijn nieuwe afdeling Neurologie.
Een wereld waarin kleine afwijkingen in de chemische balans in je hersenen vele gevolgen kunnen hebben en je door kleine bloedpropjes grote uitvalsverschijnselen kan krijgen.
Niet meer kunnen lopen door teveel lachgas gebruikt te hebben, taal niet meer begrijpen door een epileptisch insult, wegvallen van de helft van het gezichtsveld na een herseninfarct, een (zeer) kleine greep uit problemen die je kan tegenkomen op de afdeling.

De komende tijd wil ik jullie kennis laten maken met deze wereld door een aantal veel voorkomende hersenaandoeningen te bespreken. De ene keer aan de hand van wat ik meemaak in het ziekenhuis, de andere keer door vragen die ik krijg of onderwerpen waar ik zelf mee bezig ben.

Maar eerst de afdeling voorstellen. De afdeling Neurologie in OLVG locatie West heeft de beschikking over in totaal 34 bedden, waarvan er 8 gereserveerd zijn voor patiënten met acute hersenaandoeningen zoals bijvoorbeeld een herseninfarct. Vergeleken met locatie Oost is de afdeling qua oppervlak aanzienlijk groter en daardoor ruimer opgezet.

Doordat veel patiënten extra hulp nodig hebben met ADL (Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen) zoals aankleden en douchen, is er een groot team van verpleegkundigen, verzorgenden en helpenden.
Daarnaast is er, naast met de artsen, een nauwe samenwerking met fysio- en ergotherapie, logopedie, diëtiek en revalidatie artsen.

Mijn eerste indruk van het team is erg fijn. Er is ruim aandacht voor een goed leerklimaat, wat je onder andere merkt aan het altijd gekoppeld staan aan een gediplomeerde verpleegkundige, ruimte voor vragen en het krijgen van nuttige feedback op je werkzaamheden. De sfeer is goed; elkaar helpen waar nodig en zo samen zorgen voor de beste patiëntenzorg.

Al met al een fijne start van deze leerwerkperiode op een afdeling waar ik nog veel kan leren en groeien in mijn rol als toekomstig verpleegkundige.
Suggesties voor het eerstvolgende onderwerp zijn natuurlijk welkom!