2020 – Wat een jaar…

30 december 2020 1 Door Jan-Willem

Dat 2020 een bijzonder jaar is geweest moge duidelijk zijn. Van thuis zitten door afgebroken stage, via werken in een verpleeghuis naar vol gas praktijkdoelen inhalen op de long en Covid-19 verpleegafdeling.

Halverwege maart, twee weken voor het einde van de eerste stageperiode kwam het bericht dat voor de eerstejaars HBO-V dualers op de longafdeling de stages werden afgebroken. Door de grote drukte rondom het nieuwe, pandemische ziektebeeld was er onvoldoende capaciteit om studenten goed en verantwoord te begeleiden.

Het theorieonderwijs vanuit de Hogeschool van Amsterdam ging wel door, maar dan volledig online. De praktijklessen VTV kwamen te vervallen en het vak moesten we middels extra e-learings afronden. Gezien de korte periode waarin de HvA moest omschakelen naar online onderwijs, moet ik zeggen dat dit vrij soepel ging. Natuurlijk waren er hobbels in de weg, maar al met al viel mij dat heel erg mee.

Als je mijn blog vaker hebt gelezen, weet je al dat ik dit alleen maar thuis zitten al snel zat was. Ik wilde wat doen en weer met de praktijk bezig zijn.
Zo kwam het dan ook dat ik in de zomer twee maanden bij Theodotion in Laren heb gewerkt als zorgassistent. Goed om het huis uit te zijn, goed om iets bij te kunnen dragen in de zorg en ook nog eens goed voor mijn praktijkervaring.

Vervolgens weer keihard aan de slag met de praktijk op de longafdeling in OLVG. Het was heerlijk om weer aan de slag te kunnen en nieuwe dingen te leren. Toen kwam de tweede Corona golf en werd het even anders.
Niet meer alleen longpatiënten, maar ook Covid patiënten met een blanco voorgeschiedenis. Of juist wel een voorgeschiedenis, maar met hele andere zaken dan longproblematiek. En uiteraard alle patiënten in isolatie. Een beste uitdaging, maar wel heel erg leerzaam.

En nu is het jaar alweer bijna voorbij. Morgen de laatste dagdienst van dit jaar en overmorgen begin ik het nieuwe jaar met mijn twee na laatste dagdienst op de longafdeling. 8 januari is mijn laatste dienst, waarna ik 12 januari begin op de Neurologie in OLVG locatie West.

Nieuw jaar, nieuwe afdeling, nieuwe uitdagingen.
Ik wens iedereen een fijne jaarwisseling en een gezond en mooi 2021!