En toen Corona….

7 juli 2020 2 Door Jan-Willem

Zit je net lekker in je eerste stage, mag je onder supervisie ‘eigen’ patiënten verzorgen, komt er een pandemie om de hoek zetten en ligt alle praktijk voor de eerstejaars studenten ineens helemaal stil. Wat doe je dan?

In eerste instantie baalde ik wel, graag had ik mijn steentje in de praktijk bijgedragen. Al snel werd echter duidelijk dat Covid-19 een intens ziektebeeld is waar je als eerstejaars nog helemaal niet klaar voor bent.
Mijn steentje heb ik dan ook bijgedragen door mij strikt aan alle maatregelen te houden en meer in het huishouden te doen op de (vele) momenten dat mijn vrouw extra avond- en nachtdiensten moest draaien.

Ondertussen gingen de colleges, schrijfopdrachten en tentamens van de HvA ‘gewoon’ door. Wel in digitale vorm en dat was zowel voor studenten als docenten even wennen. De interactie is veel moeilijker te vinden en je mist de gezelligheid buiten de lessen om. Juist die momenten waar je kan bijpraten en er voor elkaar kan zijn, of het nu om studie gaat of de privé situatie.
Langzaam maar zeker wen je hieraan en ga je de gezelligheid en studiemomenten opzoeken in groepsgesprekken via Zoom en dergelijke, maar het is toch niet hetzelfde.

Naast het gemis van in de praktijk werken had het stopzetten van de stage ook voordelen. Extra wel veel tijd om aan mijn casestudy en andere schrijfopdrachten te werken bijvoorbeeld en ook om te studeren voor de tentamens.
Eenmaal klaar met de opdrachten werd het mij wel iets tè rustig, ik was inmiddels wel klaar met thuiszitten en besloot te solliciteren bij een verpleeghuis bij mij in de buurt om als zorgassistent de twee maanden tot studiejaar twee te overbruggen.

Ik werd met open armen ontvangen en werk daar inmiddels al 5,5 week.
Naast het uit huis zijn vind ik het erg fijn om toch met de zorgpraktijk bezig te zijn. Het is een mooie plek om onder andere de basis ADL vaardigheden extra te oefenen en aangezien er veel mensen met cognitieve beperkingen wonen, kan ik ook werken aan mijn communicatieve vaardigheden.

De afgelopen weken had ik de laatste 5 toetsen van dit studiejaar en ik mag zeggen dat ik die erg goed heb gemaakt. Het enige wat nog open staat voor de afronding van mijn propedeuse is de tweede stage. Deze is verplaatst naar het tweede studiejaar, waarmee we op 1 augustus gaan beginnen. Indien alles naar verwachting verloopt rond ik dan eind september het eerste studiejaar officieel af.

Het aftellen is begonnen, de nieuwe studieboeken zijn al binnen, nog maar een kleine 4 weken en dan eindelijk weer het ziekenhuis in voor stage.
Eerst nog paar diensten draaien in het verpleeghuis, genieten van wat dagen weg met mijn vrouw en dan met heel veel zin aan de slag met jaar 2!