Voor het eerst – Tentamen(stress?)

30 september 2019 2 Door Jan-Willem

Volgende week maandag hebben we ons eerste tentamen van de studie. Het gaat over het vak Medische Kennis, waarin we tot nu toe vanuit de moleculaire structuur van DNA ons via cellen en weefsels hebben opgewerkt naar de huid en het beenderstelsel.

Medische Kennis vind ik tot nu toe één van de leukste vakken die we hebben. In het begin was het wel een beetje “waar heb ik deze scheikundige kennis ooit voor nodig”, maar toen we verder gingen naar bijvoorbeeld hoe cellen stoffen ontvangen van en af geven aan het bloed werd dit al snel duidelijk.
Inmiddels ben ik blij dat we die eerste twee hoofdstukken met basiskennis hebben gehad, anders zouden veel onderwerpen niet volledig te begrijpen zijn.

Het is eigenlijk verbazingwekkend hoe snel je zoveel meer te weten komt over hoe je lichaam werkt en hoe waanzinnig boeiend het is om te ontdekken hoe allerlei verschillende processen samen werken om ervoor te zorgen dat je op allerlei vlakken in balans blijft (Homeostase).

Volgende week dus het tentamen.
Weet ik alles nog? Want hoe interessant ook, het is wel heel erg veel informatie. Veel nieuwe (Latijnse) termen en veel processen hebben meerdere vormen met allemaal een eigen naam en eigenschappen.
Tentamenstress heb ik geen last van, ik heb voldoende tijd ingepland om alles nog een keer goed door te kunnen nemen. Wel vind ik het best een beetje spannend. Nieuw vakgebied, nieuw niveau van toetsing, eerste echte tentamen in zo’n 15 jaar… Het komt vast goed, wel met een beetje gezonde spanning.