De switch: Waarom de zorg?

2 september 2019 1 Door Jan-Willem

Nadat ik mijn vorige werkgever had verteld dat ik op zoek was naar meer stabiliteit, hebben we eerst geprobeerd dit intern op te lossen. Toch begin je dan al wel een beetje na te denken over wat je wil als dat niet zou lukken.

In het verleden heb ik al 2x eerder voor een keus gestaan om door te gaan in het vak, of om iets anders te gaan doen. Ik heb toen ook HBO-V overwogen, maar uiteindelijk gekozen om in hetzelfde vak te blijven.
Wat is dan nu het verschil?

Ik denk dat het grootste verschil is dat ik nu al ruim 7 jaar vrijwillig bemanningslid ben op een reddingboot van de KNRM en daar heb ontdekt hoe gaaf het is als je andere mensen ècht kan helpen.
Door eigen handelen concreet iets voor mensen doen. De opluchting die je ziet als je bij mensen in nood aankomt geeft zoveel voldoening en dat je die mensen dan ook nog goed kan helpen is fantastisch.
Daarbij werken wij als KNRM nauw samen met ambulancepersoneel en heb ik first-hand gezien wat een gaaf beroep dat is.

Daarnaast is mijn vrouw natuurlijk arts en hoor ik al vanaf het begin van haar studie veel verhalen over de zorg en ook van vrienden die al verpleegkundigen zijn.
Tijdens mijn sollicitatie heb ik een 6 pagina’s tellend motivatieformulier moeten invullen (hierover in een later blog meer) en daarin heb ik mijn motivatie als volgt samen gevat:

Wat trekt je aan in het beroep verpleegkundige?
Zorgen voor mensen die dat zelf (tijdelijk) niet kunnen, maatschappelijke verantwoordelijkheid nu er grote tekorten zijn in de zorg, kennis vergaren over hoe het menselijk lichaam werkt en dit gebruiken om mensen te helpen. Meedraaien in de keten van de zorg en onderdeel zijn van iemands herstelproces, of juist het begeleiden als er geen genezing meer mogelijk is. Uiteindelijk zou ik graag verder specialiseren tot ambulance verpleegkundige. Ik heb al veel met hen te maken via de KNRM en ik vind het mooi om te zien hoe zij in een spoed situatie efficiënt en levensreddend kunnen handelen en mensen kunnen gerust stellen.