De switch: The talk(s)

12 augustus 2019 1 Door Jan-Willem

In de reeks “De switch” ga ik het hebben over het traject van keuze tot start van de studie. Melden bij huidige werkgever, de oriëntatie en sollicitatie, wat er allemaal geregeld moest worden etc.

Op een zeker moment wist ik dat ik dingen anders wilde in mijn werkende leven. (over welke dingen dat zijn gaat mijn volgende blog “Waarom switchen?”) Als je daar voor jezelf eenmaal uit bent moet je dat met je werkgever bespreken, want anders gebeurt er zeker niks.

Inmiddels alweer ruim 2 jaar geleden was ik samen met hem voor een project in Marokko en kon ik een rustig moment vinden om het er over te hebben. We hadden een goed gesprek waarin ik heb aangegeven wat ik graag anders zou willen en dat ik dat het liefste binnen HWM zou vinden, maar als dat niet met ongeveer een jaar zou lukken ik toch verder zou moeten gaan kijken.

In de daarop volgende periode is er serieus gezocht naar mogelijkheden om een werksituatie te realiseren die beter bij mijn veranderde wensen paste en tegelijk begon bij mij de optie om HBO-V te gaan studeren weer (voor de derde keer in mijn werkzame leven) te kriebelen.
Lang verhaal kort; niet gelukt. Pak em beet een jaar later was ik weer samen met mijn werkgever voor een project in het buitenland en heb ik hem verteld dat ik iets anders wilde gaan doen en dat ik ging beginnen met het onderzoeken van de mogelijkheden om HBO-V te gaan studeren.

Gelukkig werd het goed opgenomen (het was dan ook niet geheel onverwacht natuurlijk) en we hebben nog gesproken over onder andere de toekomst van het bedrijf en hoe we het zoeken van vervanging gingen aanpakken.
Het gevoel van mijn werkgever werd goed samengevat nadat ik weer een tijd later kon melden dat ik was aangenomen voor de opleiding en derhalve per 1 september 2019 zou stoppen bij HWM:
“Voor jou vind ik het top dat je bent aangenomen, maar zakelijk gezien is het echt shit.”

Helemaal weg bij HWM ga ik echter niet ineens, dat zou ik ook heel jammer vinden. De keuze voor HBO-V is echt het beste voor mij en ik wil het heel graag, maar ik denk wel dat als ik cold-turkey zou stoppen met mijn huidige werk, ik het zeker zou gaan missen.
Voorlopig blijf ik dan ook nog op oproepbasis verbonden met HWM, zodat ik in de vakanties en weekenden waar de studie het toelaat mee kan draaien op projecten en voorbereidingen op kantoor.