Ethiek en prikken! (krijgen dan)
Afgelopen donderdag en vrijdag hadden we in het OLVG les. Het ging over ethiek en de manier waarop je een patiënt bejegent. Een zeer boeiend onderwerp, wat een stuk complexer is dan het in eerste instantie lijkt.
Eerst hebben we hierover gesproken aan de hand van diverse casussen en een reportage die Netwerk in 2007 over de Intensive Care heeft gemaakt. In de reportage werd een patiënt gevolgd waarvan de artsen de behandeling wilden stop zetten, maar de familie om meer tijd bleef vragen.
Het was zeer indrukwekkend om te zien hoe iedereen die er mee te maken had omging met de regels die er zijn, eigen belagen en waarden en hoog oplopende emoties.
Het is belangrijk om voor jezelf te weten wat je ‘kernwaarde’ is. Waarom wil je dit werk doen en waar kan je altijd op terugvallen? Er werden kaarten op tafel gelegd met ik denk wel 50 verschillende waardes en iedereen moest er één kiezen en motiveren waarom je voor juist die waarde had gekozen.
Mijn keuze is ‘dienstbaarheid’. Niet alleen naar patiënten, maar ook naar je collega’s en zeker ook jezelf. Ik denk dat om dienstbaar te zijn, je andere waardes zoals respect, openheid, liefde, integriteit, eerlijkheid, trouw, hoog moet houden en derhalve voortvloeien uit de kernwaarde ‘Dienstbaarheid’.
Om dit thema verder uit te werken werden wij in groepen verdeeld om mensen die werkzaam zijn in heel verschillende onderdelen van OLVG te interviewen over de vraag “Wat is goede zorg?”. De volgende dag moest dit gepresenteerd worden, in welke vorm dan ook.
Je merkt dan gelijk dat je achtergrond doorwerkt in je studie, want met een AV-er en redacteur in je groep kwam er als vanzelf een mooi filmpje uit als presentatie.
Terwijl iedere groep dit aan het voorbereiden was, moesten we ons ook beurtelings melden bij de gezondheidsdienst van het OLVG voor de nodige vaccinaties en controles. Niks vervelenders dan door bijvoorbeeld een prik-accident (besmette naald door jouw huid), ziek te worden van Hepatitis-B.
Ook werd er een “Mantoux” gezet. Dit is een test waarmee kan worden nagegaan of je in het verleden besmet bent geraakt met TBC. De Mantoux wordt met een naald in je huid gezet en vormt na drie dagen een hard bultje als je ooit besmet bent geraakt met TBC.
Deze vaccinaties en tests zijn onderdeel van een het programma van infectiepreventie maatregelen, in een volgend blog zal ik hier nog eens dieper op in gaan.
Tja, Ethiek is een zeer boeiend vak. Nodigt uit te filosoferen en nieuwsgierig te zijn. Welke ‘collega’s’ heb je allemaal geïnterviewd?
Mijn groep was toegewezen aan één van de geestelijk verzorgers bij OLVG.
Ik vind je blogs enorm leuk om te lezen. Hou vol!
Dat is leuk om te lezen, dankje 🙂